Пошук по ID

Список найкращих міст для життя в україні. Івано-Франківськ – третій!!!

26.10.2011

 

СПИСОК НАЙКРАЩИХ МІСТ ДЛЯ ЖИТТЯ В УКРАЇНІ. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК – ТРЕТІЙ. КОЛОМИЯ – ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА.

У рамках масштабного дослідження великих і малих міст України проведено черговий рейтинг. У цьому році, окрім традиційних балів за сприятливу екологію, розвинену інфраструктуру, зайнятість населення та інші складові хорошого життя, міста-учасники одержували оцінку ділової активності.

На відміну від попереднього року, коли був зроблений акцент на діловому потенціал, зараз, враховуючи, що експерти пророкують чергову хвилю кризи, фахівці зосередилися на реальних бізнес-досягненнях міст.

 

Саме завдяки своїм бізнес-успіхам у цьому році на першому рядку рейтингу опинився Харків. За цим показником, який відображає кількість зареєстрованих приватних підприємств, а також забезпечення городян новими робочими місцями, Харків поступився першістю лише Києву.

За рік місту вдалося укріпити свої позиції і за такими показниками, як середня зарплата і туристична привабливість. Не поступається перша столиця першості і в сфері освіти, вже котрий рік отримуючи за цим критерієм максимальна кількість балів.

 

Харків - перше місто Східної України, якому вдалося очолити рейтинг кращих міст для життя. До цього три роки поспіль верхні рядки в списку займали Івано-Франківськ, Чернівці та Львів, пишеФокус.

 

Нові вимоги 

 

Ще однією особливістю цьогорічного рейтингу став скорегований підхід до оцінки інфраструктури міст-учасників. Крім дитячих садів, шкіл, лікарень та ринків в цей критерій включили кількість продуктових супермаркетів, торгово-розважальних центрів і спортивних комплексів. До уваги бралися закладу певної площі: супермаркети і спорткомплекси загальною площею не менше 1,5 тис. кв. м, а ТРЦ - не менше 4 тис. кв. м.

 

Змінений в цьому році і індекс екологічного стану міста. Експерти визначали не тільки стан води, грунту і повітря, а й враховували транспортне навантаження, види і рівень забруднення, а також інші індивідуальні особливості міст. Містом з кращого екологією цього року виявився Переяслав-Хмельницький. Найгірша екологічна ситуація, за даними експертів, в Кривому Розі. Містом з кращого екологією цього року виявився Переяслав-Хмельницький. Найгірша екологічна ситуація, за даними експертів, в Кривому Розі.

 

А ось містом з найкращу зарплатою як і раніше залишається Енергодар - тут в середньому отримують понад 4 тис. грн. У той же час у цьому місті один з найвищих рівнів безробіття. Саме ж велика кількість безробітних жителів серед міст - учасників рейтингу в Нетішині.

 

Перестановка сил 

 

Цікаво, що торішній лідер, Львів, помітно опустився в списку - до 14 рядка. Таке падіння пояснюється насамперед тим, що інші міста-учасники рейтингу поліпшили свої результати і піднялися відразу на кілька позицій, залишивши екс-лідера позаду. Крім цього, деякі показники настільки різко знизилися, що не дозволили Львову навіть утриматися в десятці. Зокрема, за рік рівень злочинності у цьому місті зріс майже в 2,5 рази.

 

Топ-10 покинули Іллічівськ і Ялта. В останній, до речі, цього року опинилася і найдорожча нерухомість в Україну. Квадратний метр однокімнатної квартири на Чорноморському узбережжі обійдеться мінімум в 2,2 тис. дол - на 100 дол дорожче, ніж у столиці.

Проривом рейтингу став Славутич, що у порівнянні з минулим роком піднявся на 28 сходинок і опинився на десятому місці. У цьому місті одні з найвищих витрат міського бюджету на людину, порівняно недорога нерухомість і хороший рівень житлово-комунальних послуг. При цьому в Славутичі найнижчий з досліджуваних міст рівень злочинності - на 10 тис. чоловік тут припадає трохи більше 46 правопорушень. Ще більше поліпшити свої позиції в рейтингу Славутичу завадила надто низька ділова активність.

 

Найбільше в рейтингу втратив Чернігів, який опустився з 11-го на 44-е місце. За рік практично всі його показники погіршилися вдвічі. Зокрема, в цьому році Чернігів істотно скоротив витрати бюджету на одного городянина. І навіть, незважаючи на те, що середня зарплата тут виросла в порівнянні з 2009-м на 200 гривень, це значно менше, ніж в інших містах.

 

Новачками цьогорічного рейтингу стали відразу три міста: Кузнецовськ, Південний і Комсомольськ. При цьому мешканцям Кузнецовська в порівнянні з населенням інших міст рейтингу надаються самі якісні комунальні послуги. А в Південному на одного городянина з міського бюджету витрачається найбільше коштів. Крім того, низький рівень злочинності та безробіття допомогли місту з населенням всього ледве більше 28 тис. відразу опинитися на 13-му рядку списку.

 

 

 

 

Місце

Назва міста

1 Харків

2 Київ

Івано-Франківськ

4 Чернівці

5 Мукачеве

6 Севастополь

7 Одеса

8 Ужгород

9 Вінниця

10 Славутич

11 Дніпропетровськ

12 Сімферополь

13 Южний

14 Львів

15 Хмельницький

16 Тернопіль

17 Донецьк

18 Рівне

19 Запоріжжя

20 Полтава

21 Ялта

22 Іллічівськ

23 Кам’янець-Подільський

24 Бориспіль

25 Суми

26 Луцьк

27 Кузнєцовськ

28 Кривий Ріг

29 Трускавець

30 Бровари

31 Миколаїв

32 Комсомольськ

33 Євпаторія

34 Коломия

35 Біла Церква

36 Черкаси

37 Южноукраїнськ

38 Кіровоград

39 Херсон

40 Житомир

41 Умань

42 Алушта

43 Керч

44 Чернігів

45 Енергодар

46 Миргород

47 Ірпінь

48 Переяслав-Хмельницький

49 Луганськ

50 Маріуполь

51 Мелітополь

52 Феодосія

53 Кременчуг

54 Нетішин

55 Артемівськ

 
Джерело: firtka.if.ua

← назад